Leto 2020 Turska leto 2020

| Turska leto 2020

Turska je država koja se prostire većim delom u zapadnoj Aziji i sa nekih 3% u jugoistočnoj Evropi. Nalazi se na obalama Crnog, Mramornog, Egejskog i Sredozemnog mora. Predstavlja zemlju kontrasta. Sa jedne strane nastoji da sačuva tradiciju i običaje, dok sa druge, s nestrpljenjem žuri u savremenu budućnost.

Zemlja koja spaja istok i zapad, dva kontinenta, bila je dom za mnoge značajne kulture i svetske civilizacije više od deset hiljada godina. Mnogi je nazivaju kolevkom civilizacije, a iskopine koje svedoče o tragovima ljudskog života iz doba neolita, vraćaju nas 6.500 god. p.n.e. Od tada pa sve do savremenog doba ovim teritorijama prohujalo je nebrojeno civilizacija i kultura, svaka od njih ostavljajući vidljive tragove.Danas Turska zauzima površinu od 780.580 km2 i ima oko 73 miliona stanovnika. Poslednjih godina turizam je doživeo nagli uspon, a Turska se svrstala u 20 najznačajnijih svetskih turističkih destinacija.

Prelepi pejzaži smaragdnih uvala, kilometri peskovitih plaža, bistra tirkiznoplava voda, mediteranska klima, tradicionalna kuhinja, krstarenja, luksuzni hoteli, privlače godišnje preko 27 miliona turista iz celog sveta.Bitno je napomenuti i da je Turska kuhinja jedna od 5 svetskih kuhinja, tako da nikako nemojte zaboraviti da probate dolmu, kebab, doner, i čuvene turske slatke specijalitete - baklavu, tufahije, kadaif, alvu i ratluk ili da popijete njihov čaj koji se pije tokom čitavog dana i nudi se kao dobrodošlica gostu.

I naravno, prilikom šopinga, cenkanje nije samo poželjno, nego i obavezno. Budite prvi koji će ući u tek otvorenu radnju, napravite sefte trgovcima i dobićete odličnu cenu!  Ne zaboravite da kupite neki suvenir. Tradicionalni suvenir u Turskoj je nazar (evil eye stone) koji možete videti u različitim varijantama i na svakom koraku. Potiče iz turske mitologije i osnovna mu je funkcija da štiti od uroka. Okruglog je oblika, sa koncentričnim krugovima različitih boja, najčešće su napravljeni suveniri od stakla. Neki ga zovu plavim okom, jer najviše ih ima u plavoj boji, ili tigrovim okom.

| Turska leto 2020 | Fotografije